Vad är endometrios?

Många har aldrig hört talas om sjukdomen, jag själv har berättat för åtskilliga, men endast mött ca 3 personer som vet vad det är. Och det är konstigt eftersom det är en sån vanlig sjukdom. Mellan 10 och 15% av alla kvinnor har detta.

Jag ska försöka mig på en enkel förklaring.

Endometrios betyder livmoderslemhinna.

Vid varje mens blöder man ut genom slidan och livmoderslemhinnan stöts ut. Men en liten del av livmoderslemhinnan blöder genom äggledarna ut i buken. Detta sker hos de flesta kvinnor. I normala fall tar immunförsvaret hand om dessa ”rester”, men hos oss som har endometrios fungerar det inte. Då fastnar livmoderslemhinnan på olika organ i underlivet, på äggstockar, äggledare, urinblåsan, tarmar och det kan faktiskt spridas ända upp till lugnorna, även om det är ovanligt. Det blir en kronisk inflammation i buken och slemhinnan kapslas in och kallas cystor. Alla med endometrios har dock inget problem med cystor. Själva endometriosen kan vara så liten att den knappt syns med blotta ögat ens. Det är därför det endast kan fastställas diagnos genom titthålskirurgi. Man kan även få problem med sammanväxtningar, jag hade det. Tarmarna var fastväxta i urinblåsan och äggstocken tror jag det var, kommer faktiskt inte ihåg riktigt. Man tog bort vissa delar men lät tarmen sitta kvar då det fanns risk att det skulle gå hål på tarmen.

Smärtan behöver inte vara i proportion till utbredningen eller antalet endometrioscystor. Mikroskopiska cystor är ofta väldigt aktiva och producerar prostaglandiner (en substans som ger smärta), något som kan förklara de allvarliga symtomen som ofta hittas hos patienter med små cystor och liten utbredning av endometrios.

Symptomen kan vara:

 • Kraftig smärta i magen, ofta i samband med menstruation
 • Riklig menstruation
 • Smärtor vid samlag
 • Smärtor i korsryggen och ut i benen
 • Smärtor när man kissar eller har avföring
 • Förstoppning och/eller diarré
 • Trötthet, utmattning
 • Förhöjd kroppstemperatur
 • Oförklarig barnlöshet
 • Uppblåsthet

Det är en kronisk sjukdom som det ännu inte finns något bot för och man vet inte heller varför den uppstår. Det finns dock olika behandlingar att tillgå för att minska symtomen. Man kan endast  lindra symtomen, ännu finns det inget botemedel. Behandlingen är inriktad på att lindra besvären genom:

 • Smärtstillande medel
 • Hormonbehandlingar (P-piller, gestagener (gulkroppshormon), GnRH agonister)
 • Operation (läkaren tar bort så mycket som möjligt av endometriosen)

Hormonbehandlineg gör så att man hamnar i ett falskt klimakterie, och poaängen är att man ska sluta blöda helt. Ju mindre blod, desto bättre. Endon livnär sig på östrogen och det är just östrogenet som försvinner vid dessa ”falska” klimakterielikanande tillstånd.

Jag själv har t ex nu senast tagit 5 stycken P-sprutor under de senaste 8 månaderna och ännu inte blivit av med vare sig mensen eller smärtan. Snarare tvärtom, det verkar som om jag inte kan bli av med blödningarna, har ju provat i två års tid och det blir allt mer långdraget, senast blödde jag i 10 dagar, innan har jag haft 14-dagars pass, uppehåll i 14 dagar och blödningar igen i 14 dagar. Suck…

En del av materialet har jag hämtat på www.endometriosforeningen.se Där kan den vetgirige läsa mer :)

 

Nedan är lite bilder av endometrios och sammanväxtningar:

 

Tecknad endo med sammanväxtningar

 

 

Endometrios

 

Endo och sammanväxtningar

 

Mera endo

 

endo på äggstockar

 

Endo

 

Cysta

 

 

Ställ gärna frågor om något är oklart, jag svarar så gott jag kan :)

Annonser
11 kommentarer

11 thoughts on “Vad är endometrios?

 1. Tack för din information, jag fått diagnos om endometrios en vecka sen, läkarna rekomenderar att äggstockarna och livmodern opereraras bort, jag är så shockade att det känns konstigt för mig att vara utan dessa viktiga organ, är så glad att hunnit skaffa två baran redan är 42 år, men ändå ville gärna hålla min organ kvar, jag har så fruktansvärt ont i buken och ryggen är jämt trott. Jag har bestämt mig att op bort men känner mig så deprimerade, undrar hur det blir livet efter operation. tack för svaret.

  • Tror mig det hjälper inte dom gjorde det till mig .Jag operation mig 2005 och har samma smärtor det var min stora misstag att jag lyssna på dom … Men det upp till dig önskar dig all bästa i ditt live från hela mitt hjärta mvh Shadia

 2. Hej!

  Ledsamt, jag beklagar verkligen. Undebart att du har två barn 🙂
  Jag vill bara att du ska vara medveten om att ta bort äggstockarna och livmodern INTE hjälper mot endometriosen. Många känner en lättnad ca ett halvår, eller max ett år och sedan börjar smärtorna igen. Om du ändå väljer att göra detta, så se till att vara ordentligt påläst, prata med några olika läkare innan du bestämmer dig.

  Förr i tiden var detta ett behandlingssätt som man använde sig av. Men nu har man förstått att det inte hjälper, utan då är det faktiskt bättre att låta organen vara kvar. Jag känner många som gjort denna operation och inte blivit bättre. Eller jo, ett tag då, som med alla operationer, man mår oftast bra ett litet tag för att sen få tillbaka smärtan. Det är ett stort beslut och en del nackdelar tillkommer. Såsom symtom på minskad sexlust, måste äta hormoner för resten av livet.

  Men vad jag undrar är om du provat andra behandlingar innan? Såsom olika hormonpreparat etc? Och har det hjälpt eller tycker läkarna att detta är det första man testar på dig??

  Det är givetvis ditt beslut, men vill att du ska vara medvetn om att det kanske inte blir någon förbättring alls.

  Kram Mia

 3. Hej,

  Hur fick du reda på att du har endometrios? Kunde man se det vis ultraljud eller fastställdes det via titthåls operation?!
  Min gyn. Uppger nämligen att man absolut skulle sett om det var något vid vanlig gyn undersökning med ultraljud. Har du någon erfarenhet?

  Sen undrar jag om det är så att man alltid blöder väldigt mycket?

  Ha det gott

  • Hej Danielle!

   Man kan absolut INTE se endometrioshärdar med vanligt vaginalt ultraljud. Om din gynekolog säger så, så har han/hon fel. Däremot kan man se cystor. Men det är skillnad. Alla med endometrios har inte cystor. En del har enbart härdar, en del har enbart cystor, en del har både och samt en del har både cystor, härdar och sammanväxningar. För att fastställa diagnos så är titthålsoperation det enda sättet idag. Det har pratats om och forskas om olika alternativa metoder, men än så länge finns inget alternativ.

   Man blöder inte alltid jättemycket vid mens. Det är olika. En del har ”bara” (förstå mig rätt nu) problem med att bli gravida. En del blir gravida jättelätt, trots svår endo. En del blöder mycket och oregelbundet. Jag blöder mycket men kan ställa klockan efter min mens oftast. Så alla symptom stämmer inte alltid på alla. Det är en väldigt individuell sjukdom.

   Jag tycker att din gyn kan kontakta Uppsala endometrioscenter för mer information. Eller skicka en remiss för vidare utredning. Gärna till någon endospecialist. Jag vet att det är väldigt svårt att få sin diagnos. Så sluta inte att kämpa, det kan ta åratal. Det är tyvärr den hemska sanningen. Man får aldrig någonsin ge upp. Fortsätt kämpa och byt läkare om den du är hos viftar bort det.

   Hoppas verkligen du hittar någon som lyssnar och är bra och kan hjälpa dig.

   Kram Mia 🙂

 4. Hej,

  Min gynekolog misstänkte endometrios genom en gynekologisk undersökning. Dels så såg han enometrios på livmodertappen och vid utlraljudsundersökningen såg han att mina äggstockar och äggledare var bakåtböjda mot ryggen. Det är vanligt att det ser ut så om man har endometrios sa han. Han kunde till och med knipsa av en bit endo från livmodertappen som han sen skickade på lab. När provet var klart så fick jag det klara beskedet att jag har endometrios. Min mamma hade det också med många operationer och sammanväxningar till följd. Synd att man inte visste mer förr som att man blir drabbad även psykiskt med så mycket smärtor och besvär. Är säker på att min mammas depression också mycket att göra med hennes endometrios. Det hade säkert varit mycket bättre för henne att veta att det var en sjukdom var bakomliggande orsak till alla ”oförklarliga” symptom hon led av.

 5. Min dotter har endemitrios och har mycket ont ,äter smärtstillande (morfin) som hjälper lite,Jag undrar om hon skall behöva bli missbrukare eller varför görs inget,Läkaren skriver bara ut mer morfin

  • Jättesvår fråga. Hon kanske behöver morfin mot smärtorna, men hon behöver förmodligen även någon form av hormonpreparat och kanske även kirurgi. Det är vanligt att man som anhörig blir orolig, jag tycker du ska prata med henne om det här och kanske följa med på något läkarbesök för att skapa en ordentlig plan för henne.

   Kram Mia

 6. Hej!
  Jag gjorde för några dagar sedan en titthålsoperation där man inte hittade några cystor eller endometrioshärdar. Däremot hittade man sammanväxningar från en tidigare blindtarmsoperation. Som satt mellan tarm, bukvägg och äggstock!
  Trots att jag har symtom som olidliga menssmärtor, ägglossningssmärtor, smärtor vid avföring och smärtor vid sex, och att det dessutom konstaterades att jag för ca 7 år sedan vid en annan titthålsoperation hade något som såg ut som början till endometrios, nu inte hittades någonting alls! Min fråga är, kan man ha endometrios trots att man bara har sammanväxningar?? Jag borde ju lita på sjukvården, men i detta läget gör jag faktiskt inte det, då det känns så uppenbart att det är endometrios jag lider av! Jag blir så förvirrad!! Dessutom var jag gravid för tre år sedan och har aldrig mått så bra som jag gjorde under den tiden!

 7. Man kan ju ha mikroskopisk endometrios, dvs så litet att det inte syns för blotta ögot. Gjordes någon biopsi när du opererades? Fråga om det och där kan man oftast få svar.

  Jag vet faktiskt inte om man kan ha endo med bara sammanväxningar. Om du har ätit någon form av hormonmedel så kan ju den härden som de såg först ha svält ut, därför såg dom den inte nu. Kan även vara en okunnig person som inte kan endometrios som opererade dig, det händer tyvärr.

  Får du behandling mot endo?

  Kram Mia

 8. Hej Mia jag har fått reda på att jag har endometrios och cystor och härdar går hos en speciallist..har tagit hormoner i 3månader men blöder fortfarande..Har otroliga smärtor jag är 48 år och har fått ett barn genom IVF så jag är otroligt tacksam..läkaren vill operera bort livmodern och 1 eller 2 äggledare och försöka få bort sammanväxtningarna är det någon idee om det kommer tillbaka. jag får baklofen och stesolidsuppar , har ont när jag ska på toaletten , försöker äta sånt som man ska äta när man har endo.. kan jag lita på min endometriosspeciallist Kram gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s