Om Mia

Jag är en 37-årig tjej med en 11-årig dotter jag fått på naturlig väg. Barn nr 2 kom aldrig p g a att jag har endometrios. Denna blogg är tillängnad alla mina medsystrar därute, min familj och mina vänner, att följa min resa i detta.

”Att leva med endometrios” är något man behöver lära sig. För det går inte bort, finns inget botemedel och kan ibland ställa till det rejält med starka smärtor , blödningar och inferlitet.

Jag är ingen expert på endometrios mer än mine egna erfarenheter. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig, men jag vill kunna uttrycka mina känslor när det blir för jobbigt emellanåt. Det är också syftet med den här bloggen, en frizon för mig, bara mig, där jag får lov att säga vad jag vill.

Kram Mia

Annonser
13 kommentarer

13 thoughts on “Om Mia

 1. Åh! Att skriva av sig hjälper ofta, hoppas att bloggen ger dig den ventilen! Jag ska läsa vidare, kan inte alls mycket om endometrios…

  • Hej!

   Nej, det är inte många alls som känner till den sjukdomen, ändå är den så vanlig. Du får kika in så får du en uppfattning om hur det kan vara. Och jag är ändå långt ifrån sämst av alla som har denna sjukdom.

   Kram Mia

 2. Tack för att du skriver, delar med dig och ger mig styrka i mitt förbannade krig mot endo och smärta! Ska lägga till en länk till din blogg från min, om du inte misstycker!

  Keep up the good work!

  /en Endosyster i Cyber

 3. Hej!
  Har precis hittat din blogg! Har suttit gråtande hela em och läst alla dina inlägg. Din historia kan lika gärna vara min! Känner sååå igen allt! Själv är jag 43 år o fick också min endo efter barnen (har två födda -91 och -94). Diagnos 1998. Hysterektomi 2001 som inte hjälpt. Får ständigt stora adhehernscystor. IBS, kroniskt förlamande trötthet, Visanne, biverkningar, ”känslodövheten”, ljudkänslig, smärtorna, balansen mellan hopp och förtvivlan, viljan att vara en bra mamma, ”Nä ddet är inte psykiskt, jag är eg en mkt pragmatisk o positv person”, kostomläggning och eget sökande efter lösningar, FK-ångest och jobb-längtan…
  Jag ska förresten också också opereras i oktober. Är dödsrädd för att vakna med stomi!
  Kommer fortsätta följa dig o önskar oss bägge lycka till!

  • Hej Annika!

   Åh vad kul att du hittat hit 🙂 Men väldigt jobbigt att du känner igen dig. Tyvärr alltså. Ja det är en väldigt komplex sjukdom. Ditt brev värmer på något sätt, det är skönt att höra att man inte är ensam, även fast man inte vill att någon ska ha denna skiten. Tyvärr får man söka lite alternativa vägar, försöka lära sig leva med smärtan, (fast jag hatar det och är inte där ännu).
   Var ska du opereras? I Göteborg? Jag ska opereras på Sahlgrenska. Om du inte vill svara här får du gärna mejla mig (Adress hittar du högst upp till höger).
   Jag har ju tyvärr hört att hysterektomi inte hjälper. Har själv varit inne på det men läkare har faktiskt avrått mig. Att det dels kan bli värre men att det inte hjälper alls. Och då är det onödigt menar dom på. Ja, det är en soppa med komplexa symtom som vi brottas med dagligen.

   Lycka till med operationen och jag håller tummarna för oss båda två.

   Massa kramar Mia

 4. Jättefin blogg! Känner verkligen igen mig i dina känslor, tankar, oro och ovissheten.
  Ska nog skaffa en till blogg där jag ”bara” skriver av mig om endometriosen och allt vad den för med sig.
  Kram

  • Det är jättekul att blogga, det blir lite som en dagbok över ens liv. Om man undrar något är det bara att gå tillbaka till bloggen och kika så får man svren 🙂

   Tack för din komplimang!

   Kram Mia

 5. Hej,
  Jag har precis hittat din blogg, det är så tråkigt att så många kvinnor lider av denna sjukdom men va’ bra att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag blev opererad för 5 veckor sedan i Gbg. Det har varit väldigt jobbiga tider både före och efter operationen men jag hoppas att jag har bättre dagar framför mig. Undrar mycket över hur det kommer att bli i framtiden, behöver jag flera anda behandlingar osv. Jag ska följa dig o önskar dig lycka till. Nilo

  • Hej Nilo!

   Tack så mycket och jag beklagar att du fått denna sjukdom. Den är hemsk på alla sätt och vis. Jag jobbar på att få den under kontroll nu med olika behandlingar. Hittils har inget fungerat nån längre tid.
   Hör gärna av dig om du undrar något.

   Kram Mia

 6. Hej!
  Av en slump idag hittade jag din blogg iom att det stog endometrios. Kände igen mig iom att jag har endo sen 25 år tillbaka. Det är en vidrig sjukdom.
  För ca 15 år sedan genomgick jag en hormonbehandling. Där kroppen sätts i klimakterium. Visst, det var ett rent helvete att gå in i övergångsålder när man inte ens är 30 år. Jag fick alla typiska symptom som värmevallningar, svettningar, byta lakan flera ggr p/natt, humörsvägningar etc.
  Jag tog dessa hormonsprutor i ett år och det har hjälpt mig att slippa de helvetiska smärtorna från min sjukdom endo.

  Biverkningarna från behandlingen försvann när jag slutade med sprutorna. Det finns en annan baksida med hormonerna är att när man blir äldre ökar hårväxten på ben och armar. Detta avhjälps snabbt med en rakhyvel :-).

  Detta var ett test från min gynekolog. Det var många innan mig som hade fått erbjudande om detta men inte klarat av biverkningarna, men jag tyckte att det var värt att prova. Vilket väljer man pest eller kolera. För när man har sådan smärta som inte går att beskriva är man beredd att testa.

  Jag har även varit hos en irishomeopat med goda resultat. Resultatet blev två barn iom när jag fick min diagnos fanns det ingen chans till befruktning. Mina äggstockar var helt förstörda pga av chokladcystor.

  Idag tar jag mini piller, inga kraftiga blödningar och de fruktansvärda smärtorna är ett minne blott.

  Ett tips! Kolla upp att er gynekolog verkligen är specialiserad inom endometrios.
  Jag har varit hos gynekologer som tror att det kan endometrios och då blir man inte hörd.

  Hoppas att ni finner en lösning!

  Lycka till!

  Kram Essi

 7. Hej Essi!

  Tack för din kommentar. Jag håller med om att det är oerhört viktigt att man har en läkare som verkligen kan endometrios. Alltför många kan det inte. Tyvärr. Hoppas givetvis få ändring på det.
  Letar alltid efter alternativa lösningar, då jag tror att man kan blanda dessa två med varandra. Jag går ju på akupunktur nu vilket ger mig jättemycket 🙂

  Vad glad jag blir att du fick två fina barn, det är så härligt varje gång man hör om det 🙂

  Lycka till själv på din fortsatta resa genom livet.

  Kram Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s