Mycket att skriva om

Jag går fortfarande i sjukskriva-mig-tankarna. Jag funderar ett tag till. Laxoberolen fungerar utmärkt. Jag går på toa varje dag. Jag fortsätter med dom. Men, jag har så mycket jag skulle vilja skriva om. Här kommer några konkreta tips för endometriosare som jag lärde mig förra veckan:

När man använder hormonspiral, så ”räcker” den endast 2-3 år för oss med endometrios. Normalt, när man använder den som preventivmedel, håller den i fem år. Det är därför viktigt att byta den efter 2-3 år till en ny.

Sen verkar hormonspiralen endast lokalt. Så den tar inte på andra ställen i buken så därför bör man äta någon form av P-piller utöver spiralen. Viktigt att tänka på. Det är därför en del inte blir bättre av enbart hormonspiral.

När det gäller hysterektomi är det viktigt att veta om att det inte botar endometrios. Man har tidigare trott det, men ofta har besvären kommit tillbaka (ett halvår eller lite längre) senare. Det är ett stort ingrepp och jag har själv gått i dom tankarna att ta bort ”rubbet”, men väljer nu att inte göra det p g a just det. Det botar inte och man kan inte sätta tillbaka. Man kanske blir lite bättre, men ingreppet är stort och man behöver äta syntetiska hormoner för resten av livet.

2% blir inte bättre efter klimakteriet. De fortsätter ha endometrios trots att blödningarna upphört. Smärtorna finns kvar plus alla andra symptom.

Att bli gravid och att det ”botar” endometrios är den största myten som tyvärr fortfarande surrar bland unga människor. Man får höra att man ska skaffa barn snabbt (när man är 19 år och har haft turen att få sin diagnos) och att man ska ha många barn. Graviditet skulle alltså vara ”bra” mot endo. Nej, det är inte sant. En del mår bättre under graviditeten, tex jag själv. Jag mådde superbra. Men för den del så börjar dom stora problemen efter att man fött barn. Som för mig. Själv blödde jag i två månader och sen kom mensen igång trots att jag helammade. Den hade inte förändrats ett dugg, utan fortsatte vara lika smärtsam och långdragen som innan. En stor besvikelse och jag minns att jag grät för att jag var så ledsen då jag trodde det skulle bli ”bra”, för det hade jag ju fått höra hela mitt liv. ”Vänta tills du skaffar barn, då blir du botad”. Nä, det är falskt!!

Vidare har jag hört att vi helst ska förlösas med kejsarsnitt. Och att vi är ”riskgraviditeter”. Vet ännu inte hur det går med denna forskning, men återkommer när jag vet. Kanske är det ett svar på att min egen förlossning tog 4 (!) dagar med konstanta värkar. Nej, jag var inte mycket människa efter den förlossningen.

Man får även höra att operation ”botar”. Det är inte heller sant. Samma sak där, jag grinade när första mensen kom efter första operationen eftersom jag trodde att ”nu är jag frisk”. Nej, det kan underlätta ett tag och det kan även förvärra. En operation är alltid ett ingrepp, men när inget annat fungerar så är det kanske nödvändigt. Som i mitt eget fall. Jag har ju mixtrat med olika hormoner nu sen jag opererades senast i februari 2009, och jag är så innerligt trött på det. Jag sa till en kompis igår att det käns som om man är en försökskanin hela livet när man har endometrios. Att man ständigt ska behöva prova olika piller, smärtstillande och hormoner, hela jäkla tiden. TRIST!!

Det finns flera myter om endometrios, som jag kanske tar upp en ennan gång. Igår var jag inte människa, jag tillbringade dagen på soffan… En kompis kom dock förbi och livade upp stämningen lite. Så jag fick lite energi så jag kunde gå till affären och tillbaka. Annars är jag lika seg idag. Klockan är 09.30, jag vaknade 08.00 och jag är fortfarande i morgonrocken. Ska försöka vakna lite då jag ska köpa present till min lilla tös som fyller 11 år snart ❤

Ha en bra dag i regnet 🙂

 

4 tankar om “Mycket att skriva om

 1. Ja, att vara försökskanin är ju energikrävande bara det. Otroligt bra att du tar kål på gamla myter. Det är förödande att de består – fast ny forskning och erfarenheter påvisar annat. Det behövs sådana som du som upplyser om hur det faktiskt ÄR. Både vardag och klinisk fakta. Det är det som gör att man orkar…
  Önskar att jag hittat en sådan här blogg när jag var i mitt sjukdomstillstånd.
  Hoppas din mage repar sig.

  kram finaste vän

 2. Ja, det är ju delvis därför jag skriver om det. Hade också behövet en sån här blogg när jag fick min diagnos. För det tar tid, lång tid, innan man fattar hur det är.

  Den där lunchen får vi nog vänta med, mår inte så bra denna veckan.

  Stor kram världens bästa vän!!

 3. tänk att man får lära sig nåt nytt varje gång man läser här, som inte läkarna vet =)
  Braaaa!! Är så trött på folk som hela tiden säger att man ska skaffa barn så blir det bra, bland annat läkare…Sen var det där med hormonspiralen nåt jag inte visste, och tänk om man hade fått veta det av nån läkare också..hormonspiral har fungerat i fem år på mig, men sen när jag bytte blev det ett helvete igen, förklaringen kom du med 🙂
  Man ska verkligen vara läkare och försökskanin själv, förstår precis vad du menar.
  Tack för en bra blogg!!!
  Kram Petra

 4. Hej Petra!

  Vad kul att det kommer till användning. Tack! Det är meningen. Jag är oerhört trött på alla myter som finns om endometrios-sjuka. Speciellt med den om barn. Eftersom mina besvär blev värre efter att jag fött barn….hrm…Men även allt annat.
  Ja, det är jätteintresant när man får veta såna här saker. Jag delar med mig så fort jag vet nån nyhet.
  Kram Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s