Mensvärk utan mens

Idag och har jag haft en enorm mensvärk. Fast utan blödning. Det är det som är endometrios. Man kan ha mensvärk utan att det blöder. Jag fick ju en miniblödning häromdagen, men det blev aldrig mer. Fast jag tycker att det är fel att säga ”mensvärk” för det är det egentligen inte. Det är som huvudvärk och migrän ungefär. ”Vanlig” huvudvärk kan man ha, det går att jobba med det, man kan träna med huvudvärk, laga mat och ta hand om barnen. Oftast går det över med ett par panodil. Migrän däremot, är så mycket värre. En del kräks, nästan svimmar av yrsel, måste lägga sig ner i ett mörkt, tyst rum och blunda. Det är så med den här sjukdomen. ”Vanlig” menssmärta är som ”vanlig” huvudvärk. Du kan arbeta, ta hand om barnen, träna och det går ofta över med en ipren eller kanske något starkare, diklofenak, orudis eller liknande på recept.

Endometrios är som migrän. Det funkar inte att arbeta. Det är oerhört krävande att ta hand om barn. Det går inte bort med en ipren eller två. Det krävs morfiniknande preparat, och då tar man udden av smärtan, den går absolut inte bort helt. Man ligger oftast i fosterställning på soffan med en het vetekudde på magen.

Det kanske är en någorlunda förklaring till hur smärtan är. Har du migrän är det ingen som kräver något av dig. Men har du ”menssmärta”, ja då är du överkänslig. Lite måste man tåla som kvinna. Det är jättejobbigt att förklara att man har så kraftig menssmärta, dag ut och dag in, ibland lättar det lite, men för en del låter det ju som om man är just överkänslig. Även om man använder orden ”kraftig, extrem menssmärta”. För det finns bara ett ord på menssmärtor och det är just menssmärtor. Jag önskar att det vore som huvudvärk och migrän. Men än så länge finns bara ordet endometrios att använda och det är det aldrig någon som ändå förstår. Ibland säger jag att det är som att ha migrän i underlivet.

Min lilla tös har varit hemma idag också, det har blivit film o TV hela dagen. Nu åkte hon till pappan, så jag ska däcka på soffan. Och hoppas på bättre tider.

Jag hade i alla fall ett otroligt givande samtal igårkväll, med min vän Johanna. Ett väldigt djupt, öppet, ärligt samtal. Det gav mig lite krafter. Tack Johanna!

Annonser

4 thoughts on “Mensvärk utan mens

 1. Tack själv för en otroligt givande pratstund. Den var så behövlig! Och jag förstår dig verkligen i ditt resonemang om olika grader av sjukdom. Det är som när jag säger att jag är allergisk, eller har astma, så kan de säga att de har det med – fastän de kanske behöver ta en tablett tre veckor varje vår, eller undvika katter, eller ta astmamedicin två gånger om dagen – vilket inte ens är i närheten av det jag har. Frustrerande. Minst sagt.

  Kramar!

  • Ja precis. Man önskar att det fanns olika namn för de olika graderna. Och endometrios ÄR ju ett namn, men ingen vet vad det är ändå. Och visst finns det astma och astma. Det finns dom som har ett ”astma-anfall” och så kanske du har ett ”astma-anfall” som slutar med adrenalinspruta och helikopter till sjukhuset. Ja, det är frustrerande när man ska förklara.

   Massa kramar

 2. Väldigt bra liknelse med de olika stegen:
  vanlig huvudvärk – migrän, vanlig mensvärk – vi?

  Det där med huvudvärksskillnaden ska jag använda i läkarsammanhang =)
  KRAM

  • Ha ha, ja verkligen. ”VI” är migränliknelsen. Det är svårt det där tycker jag, att förklara. Jag brottas en del med det. Sen fattar jag att alla inte kan förstå, men ändå. Jag VILL ju att folk ska veta och förstå.

   Massa kramar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s